Фини солени палачинки, едноставни за подготовка …
Потребно е:
за палачинките:
1 јајце
6 лажици брашно
1/2 лажиче шеќер
1 лажиче сол
1/2 кесичка прашок за пециво
млеко, колку ќе треба да замесите средно густо тесто
за филот:
200 гр шунка
тенко исечен топлив кашкавал
конзервирани шампињони, исечени на листови
малку оригано
за похување:
1 јајце
малку млеко
малку сол
брашно
лебни трошки
Подготовка:
– Измешајте ги сите состојки за палачинките и испечете ги.
– Измијте ги убаво печурките и оставете да се исцедат.
– Кога ќе се изладат палачинките на секоја ставете 1 парче шунка, 1,5 парче кашкавал, малку исцедени шампињони и прстофат оригано. Замотајте ги палачинките и од страните затворете ги со чепкалки за заби или пак краевите завртете ги навнатре.
– Така подготвените палачинки увалкајте ги прво во брашно, па во изматеното јајце со малку млеко и сол и на крај во лебните трошки.
– Пржете ги во врело масло, кратко, додека да добијат боја и кашкавалот да се растопи.
– Печените палачинки ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотија и послужете ги.