Полнети пиперки со кус-кус и зеленчук (посно)

Од:

Фино јадење без месо …

Потребно е:
4 меснати пиперки
200 гр кус-кус
1 лажица маслиново масло
3 чешниња лук
1 главица кромид
1 тиквичка
400 гр пченка шекерец (од конзерва)
сол, бибер
50 гр рендан пармезан
2 лажици сецкан свеж магдонос

Подготовка:
– Пиперките исечете ги на половина и отстранете им ги семките.

– Кус-кусот сварете го во солена вода според упатството на пакувањето. Исцедете го.

– На мслиново масло пропржете го ситно сецканиот кромид и кратко и сецканиот лук. Додадете ја тиквичката исецкана на коцки и пченката. Динстајте околу 2-3 минути додека да омекне зеленчукот. Зачинете со сол и бибер по вкус.

– Во еден сад ставете го исцедениот кус-кус, додадете го издинстаниот зеленчук и убаво измешајте.

– Тавата за печење премачкајте ја со брашно.

– Половинките пиперки наполнете ги со подготвената смеса и наредете ги во тавата. Сипете околу 100 мл вода. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.

– По 20 минути тргнете ја фолијата и пиперките посипете ги се рендан пармезан и вратете ја во рерна да се потпече околу 10 минути.

– Печените пиперки посипете ги со сецкан магдонос и сервирајте ги со сезонска салата или како прилог со месо или риба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска