Кокосови топчиња со сладок компир (посно)

Од:

Еве едне одличен начин како да подготвите колачиња од сладок компир без шеќер …

Потребно е:
225 гр испечен и испасиран сладок компир
150 гр мелени бадеми
100 гр урми
1,5 лажиче цимет во прав
1/2 лажиче какао во прав
1 лажиче паста од ванила
изрендана кора од 1 портокал
кокос, за валкање на колачињата

Подготовка:
– Измијте ги компирите, исушете ги и испечете ги во рерна. Оставете да се излдат, излупете ги и исечете ги на коцкички.

– Сите состојки ставете ги во блендер и сомелете ги во глатка смеса.

– Ако урмите се тврди, потопете ги во топла вода и оставете да омекнат. Исцедете ги и извадете им ги семките.

– Немојте да ги ставате сите бадеми одеднаш. Во зависност од слатките компири колку имаат течност во нив, толку ќе додадете бадеми (прво ставете 60 гр и ако има потреба ќе додадете уште).

– Направете топчиња со големина по желба. Оставете ги барем половина час да стојат во фрижидер.

– Извадете ги, увалкајте ги во кокос, ставете ги во хартиени корпички и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска