Пита со сос од домати и риба …
Подготовка:
за тестото:
240 гр брашно
120 гр ладен путер
1 лажиче сол
60 гр пармезан, изрендан
60 мл ладна вода
за сосот:
1 голема конзерва домати пелати
1 голема главица кромид
2 чешниња лук
оригано
сол, бибер
околу 250 гр сардини
Подготовка:
– Исчистете ги сардините од главите и внатрешноста. Измијте ги и оставете ги да се исцедат.
– Замесете тесто од состојките за тресто. Замотајте го во пластична фолија и оставете го во фрижидер околу 1 час.
– За тоа време направете го сосот. Исецкајте го кромидот и пропржете го на малку маслиново масло. Додадете ги сецканите пелати и целата течност од конзервата. Посолете по вкус и варете го сосот на тивко додека да се згусне. Посипете со бибер и оригано, измешајте и оставете да се излади.
– Тестото ставете го на набрашнета работна површина и со сукало развлечете го со облик на калапот каде ќе го печете тартот.
– Ставете го во калапот, премачкајте го со сосот и одозгора наредете ги сардините.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40 минути.