Земички со сладок компир

Од:

Навистина вкусни и меки земички, одлични за подготовка на сендвичи …

Потребно е:
1 чаша (од 200 мл) млеко
7 гр сув квасец
3,5 чаши брашно
1/2 лажиче сол
2 лажици путер, солен
2 слатки компири
1 јајце

Подготовка:
– Во помал сад сипете ги загреаното млеко и квасецот и оставете ги на топло околу 5 минути да стаса квасецот.

– Во друг сад измешајте 3 чаши брашно, шеќер и сол. Додадете го омекнатиот путер, јајцето, сварениот и испасиран сладок компири стасаниот квасец. Матете со миксер додека да добиете хомогена смеса.

– Постепено додавајте брашно додека тестото не биде веќе лепливо.

– Тестото ставете го на набрашнета работна површина и продолжете да го месите со раце уште околу 5 минути. Потоа ставете го во голем намастен сад и покријте го со крпа. Оставете го на топло да стои околу 1 час за да нарасне доволно.

– Повторно замесете го тестото и неколку пати удирајте го од работната површина.

– Тестото поделете го на 12 еднакви делови и обликувајте ги како топчиња и наредете ги во намастена тава за печење. Покријте ги со крпа и повторно оставете ги да нараснат, околу 40 минути.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 25 минути додека да станат златно-кафени на површината.

– Извадете ги од рерна и оставете ги да се изладат пред да ги сервирате.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска