Тортиљи со пилешко месо

Од:

Еден едноставен и брз рецепт …

Потребно е:
1 главица кромид
500 гр пилешко или мисиркино месо
1 пиперка
1 тиквичка
малку шунка или сланина
1 конзерва грав
1 конзерва пченка
8 тортиљи
200 мл павлака за готвење
сол, бибер
чили во прав
мелен сув зачин
1 јајце
1 кисела павлака
малку млеко
200 гр изрендан кашкавал

Подготовка:
– Ситно исецкајте го кромидот и пропржете го на малку масло.

– Додадете го пилешкото месо сецкано на коцки.

– Додадете и малку шунка или сланина исто исецкана на коцки.

– Сега додадете ги сецканите пиперка и тиквичка и динстајте додека да испари течноста што ќе ја пуштат.

– Пред крај додадете ги гравот и пченката од конзерва. Зачинете по вкус.

– На крај сипете ја и павлаката за готвење и оставете уште кратко време да се вари.

– Тортиљите полнете ги со подготвениот фил, замотајте ги и прицврстете со чепкалки за заби за да не се отворат.

– Наредете ги во тава и прелијте ги со изматено јајце со павлака, млеко и изрендан кашкавал.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути, додека да поруменат.

– Послужете ги со салата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска