Едноставна пита со месо и компири

Од:

Ќе ве воодушеви оваа пита …

Потребно е:
500 гр кори за гибаница
1 средна главица кромид
500 гр мелено месо
3 средни компири
сол и бибер, по вкус
мелен сув зачин, по вкус

за преливот:
3 јајца
100 мл масло
250 мл кисело млеко
200 мл минерална вода
1 лажиче сол

Подготовка:
– Кромидот ситно исецкајте го и пропржете го на малку масло.

– Додадете го месото и по вкус сол, бибер и мелен сув зачин. Продолжете со пржењето уште неколку минути.

– Излупете ги компирите и изрендајте ги на крупно ренде. Додадете ги кај месото и оставете да се излади.

– За преливот, изматете ги јајцата и додадете ги маслото, јогуртот, минералнаѕта вода и сол.

– Тава со димензија 35х25 см премачкајте ја со масло и ставете една кора која сте ја превиткале на половина. Таа кора премачкајте ја со малку масло. Повторно на неа ставете уште една кора, превиткана на половина.

– Сега распоредете од филот и повторно ставете нова кора. повторете ја постапката додека да ги отрожите сите кори и фил. На крај оставете две кори.

– Вака наредената пита исечете ја на парчиња и прелијте ја со преливот. Оставете ја 30-тина минути за да корите го впијат преивот и да омекнат.

– Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени додека убаво да порумени.

– Печената пита оставете ја 15-тина минути да отстои и послужете ја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска