Лепињи со маслинки и лук (посно)

Од:

Воздшести и вкусни …

Потребно е:
500 гр брашно
400 мл млака вода
20 гр свеж квасец
1 лажиче сол
1 лажиче шеќер
5 лажици маслиново масло
100 гр маслинки
5 чешниња лук

Подготовка:
– Во еден подлабок сад разматете го квасецот со малку топла вода.

– Потоа додадете ги целото брашно, сол, шеќер, масло и вода и со дрвена лажица крато убаво измешајте. Тестото оставете го на топло да стаса околу 30 минути.

– За тоа време исецкајте ги маслинките и издробете го лукот.

– Нараснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и со шпатула неколку пати преклопете го. Потоа со прсти истенчете го.

– Одозгора распоредете ги исецканите маслинки и лукот, па повторно со шпатула неколку пати преклопете го и со прсти притиснете го за да се распоредат маслинките и лукот.

– Тестото поделете го на 5 делови за 5 лепињи.

– Во тавата во која ќе ги печете лепињите ставете хартија за печење и премачкајте ја со маслиново масло.

– Секој дел истенчете го со прсти и обликувајте лепиња. Ставете ги во тавата. Покријте ги и оставете ги уште 15-тина минути да одморат.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 20 минути, односно додека не поруменат.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска