Добош торта (посно)

Од:

Потребно е:
150 гр + 100 гр шеќер во прав
250 гр мелени ореви
250 гр брашно
200 гр + 100 гр шеќер
3 филџани мед
100 гр чоколадо
1 филџан минерална вода
1 ванилин шеќер
1/2 лажиче сода бикарбона
неколку капки екстракт од малина

Подготовка:
– Брашното измешајте го со 150 гр шеќер во прав, мед, минерална вода и сода бикарбона. Убаво измешајте.

– Од смесата испечете 6 тенки кори во намастена и со брашно посипана тава.

– За филот во сад на рингла растопете 200 гр шеќер со 1 чаша вода, додадете ги мелените ореви, растопеното чоколадо и ванилиниот шеќер. Убаво измешајте и оставете да се излади.

– Преминете на подготовка на фонданот. Во сад на рингла ставете 100 гр шеќер со малку вода и оставете да почне да врие. Варете го неколку минути, тргнете го садот на страна и оставете да се излади.

– Потоа постепено додадете 100 гр шеќер во прав со постојано мешање.

– Кога масата ќе стане хомогена додадете неколку капки од екстрактот од малина.

– Преминете на редење на тортата. Секоја кора премачкајте ја со филот и потоа одозгора ставете друга кора. На крај на последната кора нанесете го фонданот.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска