Колач со гриз и бело вино (посно)

Од:

Вкусен и сочен посен колач …

Потребно е:
250 гр гриз
500 мл бело вино
500 гр мелени ореви
250 гр шеќер
4 лажици масло
1 лажица брашно
1 лажиче сода бикарбона
1 изрендано морско оревче

Подготовка:
– Во еден подлабок сад ставете ги сите состојки и измешајте ги.

– Калапот во кој ќе го печете колачот намастете го со масло и посипете со малку брашно.

– Сипете ја смесата и израмнете. Треба да биде со дебелина околу 2 см. Оставете го да стои 30-тина минути.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени 15-20 минути.

– Колачот исечете го на парчиња, увалкајте ги во шеќер и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска