Панцероти со ајвар

Од:

Потребно е:
за тестото:
1 коцка свеж квасец
1 чаша (од 200 мл) млеко
1 лажиче шеќер
брашно, по потреба
1 чаша јогурт
1 чаша масло
1 прашок за пециво
сол по вкус

за филот:
300 гр ајвар
200 гр салама, по избор
100 гр кашкавал
100 гр ситно сирење

за премачкување:
2 жолчки

за посипување:
сусам

Подготовка:
– Размешајте го квасецот во млако млеко, додадете малку шеќер и брашно и оставете да стаса.

– Во друг подлабок сад ставете го брашното и направете дупка во средината и ставете ги јогуртот, маслото, солта и прашокот за пециво.

– Додадете го и стасаниот квасец  и замесете меко тесто. Оставете го да стои 10-тина минути за да нарасне.

– Тестото поделете го на 15-20 мали топчиња. Секое топче развлечете го со сукало во форма на круг. Премачкајте ги со ајвар и филувајте ги со исецканата салама, изренданиот кашкавал и издробеното сирење.

– Превиткајте ги на половина и краевите притиснете ги со вилушка.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење. Премачкајте ги со изматена жолчка и посипете со ким и сусам.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени 15-20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска