Чоколаден марскапоне колач

Од:

Се топи во уста …

Потребно е:
250 гр путер
100 гр црно чоколадо
3 јајца
200 гр шеќер
250 гр маскарпоне сирење
70 гр какао во прав
70 гр брашно
1/2 лажиче сол

за филот:
60 гр путер
200 мл слатка павлака
100 гр црно чоколадо

Подготовка:
– Во сад на рингла растопете ги путерот и чоколадото и оставете малку да се излади.

– Со миксер изматете ги јајцата. Во тоа додадете ги маскарпоне сирењето и изладеното растопено чоколадо.

– Измешајте ги шеќерот и какаото и додадете ги во горната смеса.

– На крај додадете го брашното со малку сол.

– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени 30-35 минути.

– За филот растопете го чоколадото со слатката павлака и путерот. Со филот прелијте го уште топлиот колач.

– Оставете убаво да се излади и сервирајте.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска