Кремаст кадаиф

Од:

Спој на кремаст и прелиен со шербет колач, превкусно …

Потребно е:
500 гр кори за кадаиф
250 гр путер
200 гр мелени ореви

за шербетот:
350 мл вода
450 гр шеќер
малку сок од лимон, по желба

за кремот:
1 л млеко
4 лажици брашно
3 лажици нишесте
150 гр шеќер
1 ванилин шеќер
1 жолчка

за украсување:
2 шлаг креми
мелени ореви

Подготовка:
– Корите за кадаиф малку иситнете ги.

– Растопете го путерот и посипете го на кадаифот. Со раце измешајте го кадаифот рамномерно да се натопи со путерот.

– Половина од кадаифот распоредете во тава. Посипете со 2/3 мелени ореви. Одозгора ставете го преостанатиот кадаиф и малку притиснете со раце да се изедначи.

– Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути, односно додека малку не порумени.

– Додека се пече кадаифот направете го шербетот. Во сад на рингла ставете ги водата и шеќерот и оставете да се варат 10-тина минути.

– За кремот, во еден сад ставете ги млекото, брашното, нишестето, шеќерот, ванилиниот шеќер и жолчката. Садот ставете го на рингла и со жица варете го кремот додека да се згусне.

– Печениот кадаиф прелијте го со шербетот.

– Веднаш можете да го сипете и врелиот фил на кадаифот.

– Оставете го 1 час да се излади.

– Изматете две шлаг креми и премачкајте ги по изладениот фил.

– Посипете со преостанатите мелени ореви, исечете на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска