Инересен начин на подготвовка на пилешко бело месо …
Потребно е:
2 парчиња пилешки гради
75 гр брашно
2 јајца
3-4 лажици ситно сецкан свеж магдонос
околу 60 гр ситно изрендан пармезан
125 мл бело вино
125 мл бистра пилешка супа од коцка
1 поголемо чешне лук, ситно сецкано
50 мл маслиново масло
50 гр путер
сол и бибер, по вкус
мелен сув зачин
сок од 1/2 лимон
Подготовка:
– Пилешките гради исчистете ги од кожата и вишокот маснотија, измијте ги и исужете ги со кујнска хартија. Со остар нож исечете ги на половина, но не до крај за да добиете едно поголемо парче.
– Парчињата месо ставете ги меѓу две пластични фолии и малку исчукајте ги со дрвен чук.
– Парчињата месо посипете ги со сол, бибер и мелен сув зачин од двете страни.
– Во поголема и плитка чинија искршете ги јајцата, изматете ги со вилушка и додадете малку сол и бибер, изрендан пармезан и половина од сецканиот магдонос. Убаво измешајте.
– Подгответе ја пилешката супа. Ситно исецкајте го лукот.
– Во плитка чинија сипете брашно.
– Во поголема тава сипете го маслото и половина од путерот и ставете ја на рингла на средна температура.
– Парчињата пилешко месо прво увалкајте ги во брашно и истресете ги за да падне вишокот. Потоа потопете ги во јајцата и од двете страни. Ставете ги во тавата да се пржат.пржете ги по 4-5 минути од секоја страна. Испрженото месо ставете го во чинија, покријте го со алуминиумска фолија и тргнете го на страна.
– Зголемете ја температурата и тавата тргнете ја на страна. Додадете го сецканиот магдонос, исцедете сок од 1/2 лимон, сипете ја пилешката супа и преостанатиот путер. Вратете ја тавата на рингла и варете го сосот 2-3 минути за да се згусне малку.
– Вратете го млекото во тавата и динстајте уште неколку минути.
– Послужете го месото полиено со сосот и одозгора посипано со сецкан свеж магдонос. Како прилог може да сервирате пире од компири или пак сварен ориз.