Маркиза торта

Од:

Кремаста и неодолива …

Потребно е:
3 пакувања пишкоти или 300 гр
9 јајца
200 гр шеќер во прав
100 гр шеќер
250 гр маргарин
250 гр чоколадо
млеко за потопување на бисквитите, околу 200 мл
400 мл слатка павлака
2 лажици Нутела

Подготовка:
– Изматете ги жолчките со 100 гр шеќер и ставете ги на пареа да се варат. Варете ги 12 минути со постојано мешање од моментот кога ќе почне да врие водата.

– Додадете го искршеното чоколадо и мешајте додека да се растопи. Тргнете го садот на страна и оставете да се излади.

– Маргаринот кој е на собна температура изматете го со 100 гр шеќер во прав.

– Додадете го изладениот крем со чоколадо и повторно убаво изматете.

– На крај изматете ги белките со 100 гр шеќерво прав во густ шлаг. Изматените белки полека додадете ги во претходно изматениот крем и измешајте со дрвена лажица.

– Во кружен калап вертикално наредете ги пишкотите кои претходно сте ги потопиле во млекото од страната која нема шеќер и таа страна ставете ја на надворешната страна на калапот.

– Потоа наредете еден ред потопени пишкоти во млеко и на дното на калапот.

– Сипете го целиот крем и израмнете.

– Тортата ставете ја на 2 часа во замрзнувач. Извадете ја ставете ја на чинија и извадете го обрачот.

– Изматете ја слатката павлака. Половина ставете над филот, а во остатокот додадете Нутела или некој друг чоколаден крем и убаво измешајте. Со готварски шприц декорирајте ја тортата со овој потемен крем.

Маркиза торта1

– Тортата послужете ја после неколку часа за да омекнат пишкотите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска