Со овие колачиња ќе ги воодушевите домашните …
Потребно е za 9 колачиња:
6 јајца
150 гр шеќер
150 гр путер
50 гр Несквик
50 гр какао во прав
180 гр брашно
1 прашок за пециво
за филот:
250 мл кисела павлака
2 лажици шеќер во прав
малку црвена боја за колачи
за глазурата:
200 гр црно чоколадо
150 мл кисела павлака
чоколадни трошки
цветчиња за украсување
Подготовка:
– Изматете ги белките со постепено додавање на шеќерот.
– Посебно изматете ги жолчките со путерот. Соединете ги Несквикот, какаото, брашното и прашокот за пециво и додадете ги во изматените жолчки. На крај додадете ги изматените белки и внимателно измешајте со дрвена лажица.
– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење (25х25 см) и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 20 минути.
– Извадете ја кората од тавата и оставете сосема да се излади. Со модла со облик на срце извадете 9 срцинја од тестото. Секое срце пресечете го по должина да добиете две срца.
– За филот, соединете ги киселата павлака, шеќерот во прав и малку црвена боја. Измешајте со лажица.
– На сите 9 долни делови од срцата нанесете од филот. Ставете ги во фрижидер околу 1 час. Потоа извадете ги и над филот ставете ги вторите половини од срцата. Вратете ги повторно во фрижидер и оставете ги убаво да се стегнат.
– За глазурата, растопете го чоколадото со киселата павлака на пареа. Со ова прмачкајте ги прво од страните споените срца, а потоа од доле. На долниот дел ставете чоколадни трошки и ставете ги на чинија. Премачкајте ги и горните делови со растопеното чоколадо. Декорирајте ги со цветчиња што се јадат.