Ќофтиња со бел прелив од слатка павлака и пармезан

Од:

Нашиот предлог за денешниот ручек …

Потребно е:
за ќофтињата:
1 кг мелено месо
средината од 2 кришки леб натопена во млеко
2 јајца
1 средна главица кромид, ситно сецкан
1 лажица ситно сецкан свеж магдонос
сол, бибер
1 лажиче мелен сув зачин

за преливот:
80 гр путер
1 рамна лажица брашно
600 мл слатка павлака
околу 80 гр рендан пармезан
сол, бибер

Подготовка:
– Сите состојки за ќофтињата ставете ги во еден сад и измесете ги со рака. Садот ставете го во фрижидер најмалку 30 минути.

– Со рака земајте од смесата и обликувајте ќофтињата. Излегуваат околу 24-25 ќофтиња.

– Увалкајте ги во брашно и ставете ги да се пржат во врело масло од сите страни. Пржените ќофтиња ставете ги на кујнска хартија да се впие вишокот маснотија.

– Преминете на подготовка на преливот. Во еден сад на рингла растопете го путерот. Додадете го брашното, малку пропржете го и потоа сипете ја и слатката павлака. Измешајте и оставете да почне да врие.

– Додадете го пармезанот, измешајте додека се растопи и додадете сол и бибер по вкус.

– Овие вкусни ќофтиња може да ги послужите со тестенини, пире од компири или пак сварен ориз во прилог.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска