Слатки перничиња со рогач

Од:

За оние кои сакаат рогач, одличен спој на рогач и чоколадо …

Потребно е:
800 гр брашно
6 лажици шеќер
1 пакетче сув квасец
150 гр рогач
50 мл масло
400 мл млака вода
2 лажици рум
200 гр чоколадо

Подготовка:
– Земете малку вода од потребната количина. Ставете 1 лажиче шеќер и додадете го квасецот. Кога ќе стаса квасецот, додадете го во брашното, додадете ја преостанатата вода, шеќерот, маслото румот и рогачот. Замесете тесто. Оставете го тестото 30 минути да одмори.

– Потоа ставете го тестото на набрашнете работна површина и со сукало развлечете го со дебелина од 5 мм.

– Со модла или чаша вадете кругови од тестото.

– На секој круг ставете коцка чоколадо. Преклопете го тестото и со вилушка притиснете ги краевите.

– Наредете ги перничињата во тава обложена со хартија за печење и по 10 минути ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени 15-20 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска