Топчиња од палента или качамак

Од:

Потребно е:
1 л вода
1 рамно лажиче сол
200 гр палента
100 гр шунка или печеница
магдонос
брашно
јајца
лебни трошки

Подготовка:
– Водата посолете ја и ставете ја на рингла да проврие. Додадете ја постепено палентата или пченкарното брашно за качамак и варете со мешање додека се згусне. Тргнете го на страна и оставете малку да се излади.

– Исецкајте малку магдонос, шунката  или печеницата и додадете ги во палентата.

– Со раце земајте од смесата и направете мали топчиња. Топчињата увалкајте ги во брашно, а потоа во изматени јајца, па во лебни трошки. Пржете ги на рингла во повеќе масло.

– Испржените топчиња извадете ги на кујнска хартија и оставете да се впие вишокот маснотија.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска