Пилешко во кремаст сос од лимон

Од:

Вкусно и кремасто …

Потребно е:
2 парчиња пилешки гради
1/2 главица кромид
200 мл пилешка супа
2 лажици сок од лимон
4 чешниња лук
1/2 лажиче крупно мелена лута црвена пиперка
2 лажици путер
75 мл павлака за готвење
1 гранче свежо нане

Подготовка:
– Парчињата бело месо посипете ги со сол и бибер и испржете ги од двете страни на 1 лажица маслиново масло. Извадете го месото од тавата и оставете го на страна.

– На истата маснотија во тавата испржете го кромидот 1-2 минути.

– Додадете ги супата, сокот од лимон, изгмечениот лук и мелената црвена пиперка и динстајте околу 10 минути.

– Тргнете го сосот на страна, додадете го путерот и мешајте додека да се растопи.

– Додадете ја и павлаката и вратете ја тавата на рингла додека сосот кратко не проврие.

– Вратете го месото во тавата, прелијте го со сосот и оставете да се крчка 5-6 минути, додека да се згусне сосот, а месото убаво да омекне.

– Послужете го веднаш декорирано со листови свежо нане.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска