Најдобар рецепт за фини домашни колачиња …
Потребно е:
150 гр путер
120 гр кафеав шеќер
100 гр бел шеќер
1 јајце
1 жолчка
300 гр брашно
1/2 лажиче сода бикарбона
1/4 лажиче сол
300 гр чоколадо
Подготовка:
– Во сад на рингла на тивко растопете го путерот и оставете малку да се излади.
– Измешајте ги белиот и кафениот шеќер, додадете го растопениот путе и изматете.
– Додадете ги јајцето и жолчката и матете додека не стане кремасто.
– Потоа додадете ги и брашното и сода бикарбоната и на крај и исецканото чоколадо.
– Со раце обликувајте колачиња и наредете во тава обложена со хартија за печење. Меѓу колачињата оставајте простор 2-3 см.
– Ставете да се печат во загреана рерна на 170 целзиусови степени 15-17 минути.
– Извадете ги од рерна и оставете ги околу 5 минути да се изладат во тавата, а потоа префрлете ги во чинија и оставете убаво да се изладат.