Соте со пилешко и печурки

Од:

Одличен спој на состојки, пилешко со печурки во доматен сос …

Потребно е:
600 гр пилешки гради
400 гр свежи шампињони
2 домати
2 чешниња лук
1 лажица пире од домати
сол, бибер
мелен сув зачин
темјан
мелена црвена пиперка
2 лажици маслиново масло

Подготовка:
– Пилешкото месо исечете го на коцки и ставете го во една подлабока тава. Поклопете и динстајте го на умерена температура додека да испари целата течност што ќе ја пушти месото.

– Додадете ги исечените на листови печурки и повторно поклопете го садот. Динстајте околу 10-тина минути.

– Додадете ги маслиновото масло, ситно сецканиот лук, доматното пире и изренданите домати. Убаво измешајте и сипете 100 мл врела вода. Поклопете и варете уште 10-тина минути.

– Ова соте со пилешко и печурки може да го послужите со сварен ориз, пире од компири или пак сварени макарони.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска