Ролнички од тиквички со шампињони

Од:

Пазарите се полни со тиквички …

Потребно е:
2-3 поголеми тиквички
2 поголеми домати
1 главица кромид
2 чешниња лук
250 гр шампињони
400 гр пилешко месо
маслиново масло
околу 150 гр гауда кашкавал
50 гр изрендан пармезан
1 мало луто пиперче
неколку гранчиња мајчина душичка
1 лажица исецкан свеж магдонос
сол и бибер, по вкус
малку лута мелена црвена пиперка
мелен сув зачин

Подготовка:
– Пилешкото месо измите го, очистете го од вишокот маснотија, отстранете ја кожата и ситно исецкајте го. Зачинете го со мелен сув зачин, бибер, прстофат лута мелена црвена пиперка, измешајте и оставете го да стои во фрижидер најмалку 1 час.

– Во поголема тава загрејте две лажици масло и пропржете го ситно сецканиот кромид околу 5 минути. Додадете го ситно сецканиот лук и пржете додека не пушти мирис, околу 1 минута.

– Додека се  пржи кромидот исчистете ги шампињоните и исечете ги на мали коцки. Додадете ги во кромидот заедно со ситно сецканото луто пиперче. Измешајте.

– Потоа додадете ги шампињоните и пилешкото месо и продолжете да ги пржите додека не испари течноста што ќе ја пуштат шампињоните и додека не омекне пилешкото месо.

– Зачинете по вкус, додадете ситно сецкани магдонос и мајчина душичка, измешајте, оставете да се излади.

– Тиквичките измијте ги и исечете им ги врвовите. Со нож исечете ги на тенки листови по должина.

– Кашкавалот исечете го на мали стапчиња.

– Земете еден лист тиквичка и ставете една лажица фил, преку филот ставете едно парче кашкавал и замотајте го како ролничка. За да не се отвараат ролничките затворете ги со чепкалка за заби. Истата постапка повторете ја додека да го потрошите целиот материјал.

Ролнички од тиквички со шампињони1

– Ролничките наредете ги во тава која претходно сте ја премачкале со малку масло.

– Доматите исечете ги на тенки листови и секое парче домат ставете го меѓу две тиквички. Прелијте ги со малку масло, посолете и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

Ролнички од тиквички со шампињони2

– Извадете ги од рерна, посипете ги со рендан кашкавал и повторно вратете ги во рерна да се допечат уште 10-тина минути.

Ролнички од тиквички со шампињони3

– Печените ролнички оставете ги малку да се изладат и послужете ги.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска