Штрудла со џем од сливи

Од:

Мека и вкусна …

Потребно е:
600 гр брашно
200 мл млеко
10 лажици шеќер
200 гр путер
5 жолчки
малку сол
1 коцка свеж квасец

за филот:
џем од сливи

1 жолчка, за премачкување

Подготовка:
– Во малку млако млеко ставете ги квасецот, 1 лажиче шеќер и 1 лажиче брашно, разматете ги и оставете ги на топло за да стаса квасецот.

– Во еден сад изматете ги путерот, шеќерот и жолчките.

– Во садот додадете ги брашното, малку сол, стасаниот квасец и млекото и замесете тесто. Месете додека да почнат да ви се појавуваат балончиња на површината.

– Оставете го тестото да надојде. потоа повторно малку премесете го и поделете го на два дела.

– И двата дела со сукало развлечете ги во форма на круг. премачкајте ги со џемот и замотајте ги како ролати. Ставете ги во тава обложена со хартија за печење и оставете ги уште неколку минути да стојат.

– Потоа премачкајте ги со разматена жолчка и ставете да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 50 минути.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска