Полнети тиквички со шампињони

Од:

Малку поинакви полнети тиквички …

Потребно е:
2 поголеми млади тиквички
6 лажици маслиново масло
1 пакување шампињони, покрупни
200 гр кашкавал
1 лажица сецкан свеж власец
неколку листои свежо нане

за филот:
внатрешноста од издлабените тиквички
2 страка млад кромид
1 лажиче лук во прав
1 лажиче куркума во прав
1/2 лажиче ѓумбир во прав
2 лажици мелен сув зачин
100 мл кечап
1 лажица сецкан свеж копар
сол, по вкус

за преливот:
свеж босилек, по вкус
1 лажиче лук во прав
100 мл кечап
4 полни лажици кисела павлака
сол, по вкус

Подготовка:
– Излупете ги тиквичките и исечете ги на тркалца со дебелинаод околу 3 см. Издлабете ги, но внимателно да не го издлабите и дното. Посолете ги. Сочувајте ја внатрешноста од тиквичките.

– Пропржете ги тиквичките на маслиново масло во тава на рингла од двете страни. Извадете ги од тавата.

– На истата маснотија пропржете ги и шампињоните и извадете ги од тавата.

– Сега направете го филот за полнење на тиквичките. Исецкајте ја ситно внатрешноста од тиквичките и пропржете ја во истата тава каде ги пржевте тиквичките и шампињоните. Додадете го сецканиот кромид и зачините и продолжете со пржењето. Ќе биде потребно да додадете уште малку маслиново масло.

– Испржените тиквички наредете ги во намастен огноотпорен сад. Наполнете ги со филот до пола. На секоја тиквичка ставете по една печурка свртена со горниот дел нагоре.

– Посебно измешајте кечап и кисела павлака, додадете малку свеж босилек и 1 лажиче лук во прав. Со оваа смеса прелијте ја секоја печурка.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени додека тиквичките добијат убава румена боја.

– Извадете ја тавата од рерна и на секоја тиквичка ставете по малку изренден кашкавал. Кратко вратете ја тавата во рерна додека да се истопи кашкавалот.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска