Освежително слатко задоволство …
Потребно е:
2 поголеми зрели манга
250 мл кокосово млеко
30-60 гр мед
125 мл кондензирано млеко
100 мл рум со вкус на манго (по желба)
Подготовка:
– Користете 1 свежо и 1 замрзнато манго (прво исечете го на коцки па замрзнете го, но не потполно).
– Сите состојки (само едното, замрзнатото манго) ставете ги во блендер и сомелете ги во хомогена смеса. Ако сакате додадете рум.
– Во зависност колку е слатко мангото додадете мед по вкус.
– Другото манго исецкајте го на коцки и сомелете го во блендер. Смесата сипете ја во пластичен сад и ставете ја во замрзнувач да се стегне барем неколку часа. По два часа извадете ја и изматете ја повторно со миксер. Покријте ја со пластична фолија и ставете ја повторно во замрзнувач.
– Во еден сад измешајте ги сладоледот и смесата од манго но не сосема, оставете да остане сладоледот шарен.
Повторно вратете го во замрзнувач и оставете да стои најмалку 2 часа.