Солени коцки со ајвар

Од:

Преубави декоративни коцки, украс за секоја маса … Идеални за забави, родендени, празници …

Потребно е:
за кората од спанаќ:
4 јајца
4 лажици брашно
300 гр спанаќ
100 мл кисела павлака
1 прашок за пециво
сол

за филот:
500 гр кравјо сирење
3 лажици ајвар
1/2 лажиче лук во прав

останато:
3 палачинки
150 гр шунка
150 гр кашкавал (гауда, ајдамер)

Подготовка:
– Прво подгответе ја зелената кора. Одвоите ги белките од жолчките. Белките изматете ги во цврст шлаг.

– Спанаќот обарете го неколку минути во врела вода. Исцедете го и ситно исецкајте го.

– Посебно изматете ги жолчките и додадете ги спанаќот, брашното, прашокот за пециво, павлаката и сол по вкус.

– Сега со внимателно мешање со дрвена лажица споите ги двете смеси.

– Горната смеса истурете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во претходно загреана рерна додека не порумени.

– Додека се пече кората преминете на подготовка на филот. Кравјото сирење измешајте го со ајварот и лукот во прав.

– Направете палачинки на вообичаен начин. На палачинките наредете по 3 листови шунка,  изрендајте од кашкавалот и свиткајте ги.

– Од печената кора извадете ја внимателно хартијата за печење и пресечете ја на пола.

– Половина од кората ставете на чинија. На кората премачкате половина од филот и наредете ги трите палачинки една до друга со мало растојание меѓу нив.

– Преку палачинките нанесете го остатокот од филот. Одозгора прекријте со втората кора и благо притиснете. Ставете го во фрижидер да се стегне.

– Украсете по желба со мајонез и рендан кашкавал или пак може да оставите малку од филот за украсување.

– Се служи изладено.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска