Совршени цимет колачиња

Од:

За новогодишната ноќ подгответе ги овие слатки ароматични колачиња …

Потребно е:
240 гр шеќер
120 гр путер
1 јајце
1/2 лажиче екстракт од ванила
350 гр меко брашно
5 гр прашок за пециво
прстофат сол
1 кесичка цимет во прав

за глазурата:
250 гр шеќер во прав
4 лажици вода

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги путерот на собна температура и шеќерот и изматете ги убаво со миксер.

– Додадете го јајцето и екстрактот од ванила и повторно убаво изматете.

–  Во друг сад измешајте ги брашното, циметот, прашокот за пециво и прстофат сол.

– Соединете ги двете смеси и измешајте убаво да добиете хомогена смеса. Ставете го во фрижидер да стои најмалку 2 часа.

– Извадете го тестото од фрижидер и на пластична фолија развлечете го со сукало со дебелина околу 1-1,5 см. Со калапи вадете различни форми по желба.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење на околу 3 см раздалеченост.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 10 минути, додека краевите да добијат кафена боја.

– Додека се печат колачињата преминете на подготовка на глазурата. Просејте го шеќерот во прав низ цедалка и додадете ја водата. Измешајте. Загрејте ја малку смесата на ниска температура со постојано мешање додека да се растопи шеќерот. Оставете да се излади.

– Изладената глазура сипете ја внимателно на изладените колачиња и оставете да се стегне.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска