Мексиканска салата

Од:

Оваа салата може да замени цел оброк …

Потребно е:
1 лажица маслиново масло
1 помала главица кромид
2 чешниња лук
300 гр мелено месо
сол, бибер
мелен сув зачин
1 конзерва пченка (425 гр)
1 конзерва кафеав грав (425 гр)
мексикански салса сос од домати
1/3 зелена салата
160 гр изрендан кашкавал
350 мл кисела павлака
2/3 кесичка мексикански чипс

Подготовка:
– Лукот и кромидот ситно исецкајте ги и пропржете ги на загреано масло.

– Додадете го меленото месо и продолжете со пржењето додека не испари целата течност која ќе ја пушти месото. Зачинете со сол, бибер и мелен сув зачин.

– Пропрженото  месо ставете го во сад за сервирање и оставете да се излади. На изладеното месо ставете ја пченката, потоа исцедениот грав и најодозгора од сласата од домати.

– Салатата измијте ја, исцедете ја и исецкајте ја на тенки ленти. Ставете ја во садот хад другите состојки. Измешајте ја киселата павлака и сипете ја над салатата.

– На крај посипете со рендан кашкавал.

– Пред да ја послужите салатата одозгора украсете ја со мексиканси чипс.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска