Малку поинаква подготовка на овие класични чоколадни кокос колачи …
Потребно е:
300 гр бело пченично брашно
250 гр шеќер
50 гр путер
4 јајца
1 прашок за пециво
10 лажици млеко
за глазурата:
125 гр путер
125 гр шеќер
125 мл млеко
100 гр чоколадо за готвење
300 гр кокос
2,5 чаши (од 200 мл) овошен јогурт
Подготовка:
– Одвоите ги белките од жолчките. Помешајте ги брашното и прашокот за пециво.
– Жолчките помешајте ги со 200 гр шеќер и путер и почнете да ги матите. Со постојано матење додадете го млекото лажица по лажица, а потоа полека додадете го и брашното.
– Белките изматете ги во густ шлаг и прад крај на матењето додадете 50 гр шеќер.
– Полека додадете ги изматените белки во тестото и измешајте со дрвена лажица.
– Намастете го калапот и сипете ја подготвената смеса. Ставете да се пече во загреана рерна на 190 целзиусови степени околу 30 минути. Испечениот колач извадете го од рерна, оставете го да се излади и исечете го на коцки.
– За глазурата растопете го чоколадото заедно со шеќерот и млекото.
– Сите коцки исечете ги на половина по должина и потопете ги во чоколадната глазура, а потоа увалкајте ги во кокос.
– На секоја половина ставете од овошниот јогурт и одозгора ставете ја другата половина од коцката. Коцките повторно прелијте ги сосостатокот од чоколадната глазура.