Чоколадо и јајца – комбинација која освојува …
Потребно е:
3 јајца
165 гр чоколадо
Подготовка:
– Одвоите ги белките од жолчките. Рерната загрејте ја на 170 целзиусови степени.
– Чоколадото исецкајте го на парчиња и растопете го на пареа да добиете хомогена смеса. Оставете го да се излади.
– Со електричен миксер изматете ги белките во цврст снег.
– Кога ќе се излади растопеното чоколадо додадете ги жолчките и полека измешајте додека не добиете хомогена смеса.
– Во чоколадната смеса додадете 1/3 од изматените белки и убаво измешајте. Потоа додадетего преостанатиот снег од белки и повторно измешајте.
– Во кружен калап за печење ставете хартија за печење и ставете го во загреана рерна да се пече од 30 до 40 минути.
– Печениот колач извадете го од рерна, оставете го да се излади, посипете го со шеќер во прав, исечете го на парчиња и послужете.