Сок од кајсии

Од:

Во секој момент свеж сок од кајсии …

Потребно е:
1 кг кајсии
1 кг шеќер
сок од 1 поголем лимон

Подготовка:
– Кајсиите измијте ги, исчистете ги од семките, исечете ги на четвртинки и ставете ги во едно подлабоко тенџере.

– Сипете шеќер над кајсиите и оставете ги да отстојат преку ноќ.

– Следниот ден ставете ги на рингла да се варат на најаку, а потоа намалете ја температурата и варете ги со повремено мешање околу 20 минути.

– Тенџерето тргнете го од рингла и оставете да се излади. Кога потполно ќе се излади додадете го сокот од лимон.

– Добиената смеса ставете ја во блендер и убаво сомелете ја во густа хомогена маса.

– Добиената смеса за сок поделете ја во мали кесички за замрзнување и ставете ги да се замрзнат.

– Вадете по едно кесиче од замрзнувач, ставете го во стаклен бокал и додадете вода или минерална вода во зависност од тоа колку сакате да биде сладок сокот.

– Може да додадете уште сок од лимон и коцки мраз.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска