Ароматично црвено вино

Од:

Фино слатко разладување …

Потребно е:
60 листови од цреша
1 л некое слатко црвено вино
125 мл вотка
150-200 гр шеќер
12 зрна црн бибер
кора од лимон
1 ѕвезда анис
неколку искршени семки од цреша или кајсија
1 стапче цимет

Подготовка:
– Листовите од цреша измијте ги и исушете ги.

– Во поголема стаклена тегла ставете ги листовите од цреша и сипете ги виното и вотката, додадете шеќер, искршените семки од цреша или кајсија, лимуновата кора, ѕвездата анис, зрната бибер и стапчето цимет. Убаво измешајте додека да се растопи шеќерот.

– Теглата ставете ја на темно и суво место и секој ден протресувајте ја за да се растопи шеќерот.

– После 6-7 дена отворете ја теглата и за тие кои не го сакат силниот вкус на зачините може да го процедат виното од зачините. Ако не ви смета оставете ги зачините во виното.

– Вака подготвеното вино може да стои дури една година ако го чувате во фрижидер.

– Послужете го со неколку коцки мраз, затоа што вака подготвеното вино има многу силна арома и вкус.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска