Солена торта од омлет

Од:

Парче од оваа торта, салата и ќе имате комплетен оброк …

Потребно е:
за омлетот со пиперки:
6 печени пиперки
2 лажици масло
1 мала главица кромид
сол, бибер

за омлетот со тиквички:
2 помали тиквички, исечени на мали коцки
2 чешниња лук, ситно сецкан
2 лажици масло
сол, бибер

за премачкување:
3 полни лажици кисела павлака
300 гр крем сирење
200 гр кравјо сирење
ситно сецкан свеж босилек
рендан кашкавал за посипување на тортата

и уште:
12 јајца
150 мл млеко
сол, бибер

solenatorta1

Подготовка:

– Во тава на рингла ставете 2 лажици масло, загрејте го и ставете ги сецканите тиквички. Додадете го ситно сецканото лукче и пржете додека не омекнат тиквичките. Додадете сол и бибер, по вкус. Ставете ги во една поголема чинија и оставете да се изладат.

– Во изладените тиквички додадете 6 јајца, 75 мл млеко и сол и бибер, по вкус. Изматете убаво и оставете го на страна.

– Во истата тава ставете 2 лажици масло, загрејте го и ставете го ситно сецканиот кромид. Пржете додека не омекне, а потоа додадете ги и сецканите печени пиперки и продолжете со пржењето уште околу 5 минути. Додадете сол и бибер, по вкус.

– Смесата сипете ја во поголем сад и оставете да се излади. Потоа додадете 6 јајца, 75 мл млеко и сол и бибер, по вкус. Изматете убаво и оставете го на страна.

– Во тава на рингла ставете малку масло и испржете и од секоја смеса испржете по три потенки или 2 подебели омлети. Омлетите со тиквички ставете ги на една чинија, а тие со пиперки на друга. Оставете ги да се оладат.

– Додека се лади омлетото направете го намазот. Во еден сад ставете ги сирењето, крем сирењето, киселата павлака и ситно сецканиот босилек. Со вилушка соединете ги сите состојки во кремаста маса.

– Калапот за торта со дијаметар од 22 см покријте го со проѕирна пластична фолија тача што краевите да висат надвор од калапот.

– Ставете еден омлет со тиквички и одозгора премачкајте го намазот од сирење. Одозгора ставете омлет од пиперки и повторно премачкајте со намазот. Истата постапка повторете ја додека не ги потрошите сите состојки. На крај тортата премачкајте ја со намазот од сирење од горе и од страните.

– Кога ќе завршите со премачкувањето, тортата покријте ја со пластичната фолија и ставете ја во фрижидер да стои барем неколку часа.

– Пред да ја послужите повторно премачкајте ја тортата од сите страни и посипете ја со изрендан кашкавал и украсете по желба.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска