Рогач бајадера

Од:

Рогачот има специфичен мирис кој на овој колач му дава неодолива арома …

Потребно е:
200 гр ситно мелен рогач
250 гр мелени бисквити
100 мл павлака за шлаг
100 мл млеко
1 пакетче ванилин шеќер
2 пакетчиња рум шеќер
100 гр кафеав шеќер
2 лажичиња изрендана кора од лимон

за глазурата:
1 лажица масло
100 гр црно чоколадо
3-4 лажици слатка павлака

Подготовка:
– Сомелете ги бисквитите и додадете ги мелениот рогач, изренданата кора од лимон и рум шеќерот. Убаво измешајте.

– Во сад на рингла ставете ги да се варат млекото, павлаката и шеќерот. Полека мешајте додека да се растопи шеќерот. Оваа смеса прелијте ја преку мелените бисквити и рогачот во прав. Измешајте убаво додека не добиете хомогена смеса.

– Тавата обложете ја со алуминиумска фолија. Сипете ја смесата и со раце убаво рамномерно натапкајте ја.

– Во сад на рингла растопете го чоколадото со 1 лажица масло и 3-4 лажици слатка павлака. Растопеното чоколадо прелијте го над бајадерата и ставете ја во фрижидер да се сегне.

Исечете ја на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска