Ќофтенца со пиво

Од:

Ароматични мали топчиња од месо …

Потребно е:
за ќофтенцата:
650 гр мелено јунешко месо
10 лажици лебни трошки
3 чешниња лук
1 јајце
1 лажица Ворчестер сос
1 лажиче сол
мелен црн бибер, по вкус

за сосот:
200 мл пиво
200 мл Барбикју сос
лут Табаско сос, по вкус
1/2 лажиче сол
сув власец
свеж магдонос

Подготовка:
– Во еден сад ставете го меленото месо и додадете ги лебните трошки, истолчениот лук, јајцето, Ворчестер сосот и зачинете со сол и бибер, по вкус. Убаво со рака измесете ја содржината за да се спојат сите состојки.

– Од оваа смеса обликувајте 25 мали ќофтенца.

– Во друг сад соединете ги пивото со Барбикју сосот, Табаско и сол.

– Во огноотпорен стаклен сад наредете ги ќофтенцата, прелијте ги со подготвениот сос и посипете со власец.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 45 минути.

– Ќофтенцата посипете ги со сецкан свеж магдонос и послужете ги со компири во прилог.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска