Вкусно и декоративно предјадење …
Потребно е:
за тестото:
3 јајца
1/2 лажиче сол
6 лажици брашно
200 мл југурт
50 мл масло
1/2 прашок за печиво
за филот:
150 гр фета сирење
200-250 гр кисела павлака
5 гр копар
70 гр ф’стаци
70 гр потпечени бадеми
70 гр индиски ореви
за декорација:
200 гр кисела павлака
копар, маслинки и шери домати
Подготовка:
– За подготовка на тестото најпрво изматете ги јајцата па додајте ги другите состојки и убаво изматете. Истурете ги во тава и печете го тестото на температура од 180 степени, околу 20 минути.
– За подготовка на филот најпрво сомелете ги ситно апетисаните. Потоа издробете го сирењето и измашајте го со павлаката. Додајте ги мелените јатки и ситно исечкан копар по желба па измешајте додека да добиете хомогена смеса.
– Откако ќе се испече тестото оставете го да отстои половина час.
– Потоа нанесете го филот врз тестото малку како купола, па премачкајте го со тенок слој павлака за да не се суши.
– Декорирајте со павлака, а потоа со маслинки, копар и шери домати.
– Оставете ја тортата во фрижидер да отстои 2-3 часа, исечете ја и послужете.