Салата со пилешко месо

Од:

Уште една одлична освежителна салата која може да биде и комлетен ручек …

Потребно е:
1/2 сварено пиле
2-3 сварени моркови
100 гр шунка
30 гр суво грозје, омекнато во вода
50 гр пармезан, крупно рендан
1/2 страк праз
зелена салата
маслиново масло
лимон
сол, бибер
зачински тревки по желба: власец, магдонос, босилек

Подготовка:
– Сварете го пилето заедно со морковите (како да варите супа). Исцедете ја супата, а пилешкото месо исчистете го од коскитеи ситно исецкајте го. Морковите исецкајте ги на коцкички.

– Сувото грозје ставете го во топла вода и оставете го да набабри. Шунката исецкајте ја на ленти.

– Измијте ја салатата. Празот исецкајте го ситно.

– Подгответе го преливот за салатата. Маслиновото масло помешајте го со сокот од лимон и додадете сол и бибер, по вкус.

– На дно на секој сад за сервирање ставепте по неколку листови зелена салата. На салатата ставете од пилешкото месо, од сувото грозје кое претходно сте го исцедиле од вишокот вода, шунката и празот. Прелијте со преливот и посипете со изренданиот пармезан.

– Пред да ја спослужите убаво изладете ја салатата.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска