Киндер торта

Од:

Оваа лесна кремаста торта сигурно ќе им се допадне на вашите деца …

Потребно е:
за кората:
7 белки
7 лажици шеќер
6 лажици брашно
1/2 прашок за пециво

за филот:
7 жолчки
400 гр шеќер
3 кесички пудинг од ванила
1 л млеко
1 маргарин
200 гр чоколадо за готвење

200 гр шлаг (во прав)
200 гр шеќер во прав
200 мл ладна газирана минерална вода

Подготовка:
– Белките изматете ги со 7 лажици шеќер. Потоа во тоа додадете 6 лажици брашно и пола прашок за пециво и изматете убаво.

– Смесата сипете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени. Проверете со чепкалка за заби дали е печена кората.

– Печената кора избодете ја со вилушка на повеќе места и посипете ја со млако млеко.

– Преминете на подготовка на филот. Во еден сад изматете ги жолчките со 400 гр шеќер и 3 пудинзи од ванила.

– Во сад на рингла ставете 1 л млеко да се вари. Во млекото додадете ја горната смеса и со постојано мешање варете додека да се згусне. Садот тргнете го на страна и оставете ја смесата да се излади.

– Во изладената смеса додадете 1 изматен маргарин.

– Филот поделете го на два дела. Во првиот дел додадете 200 гр истопено чоколадо и измешајте убаво за да добиете хомогена смеса.

– На кората нанесете наизменично со лажица прво од светлиот па од темниот фил (една лента светол, една лента темен фил).

– Подгответе го шлагот. Прашокот за шлаг изматете го со шеќер во прав и ладна газирана минерална вода.

– Шлагот нанесете го на тортата врз филот.

– Пред да ја послужите тортата убаво изладете ја во фрижидер.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска