Рум касато

Од:

Лесен за подготовка, идеална комбинација на чоколадо и рум …

Потребно е:
300 гр компири
300 гр мелени плазма бисквити
200 гр чоколадо за готвење
140 гр путер
200 гр шеќер во прав
1 лажица какао во прав
2 лажици екстракт од рум
1 лажица масло

Подготовка:
– Сварете ги ислупените компири, исцедете ги и испасирајте ги.

– Во уште врелите компири додадете 100 гр чоколадо, 100 гр путер и мешајте додека да се истопат чоколадото и путерот.

– Потоа додадете ги бискитите, шеќерот во прав, какаото и румот и убаво измешајте. Вака подготвената смеса ставете ја во чинија за послужување (25х20 см) и рамномерно натапкајте ја на дното. Чинијата ставете ја во фрижидер и оставете да се стегне смесата.

– Во меѓувреме подгответе ја глазурата од чоколадо. Во сад на рингла ставете 40 гр путер, 100 гр чоколадо и 1 лажица масло и со постојано мешање затоплувајте ја смесата додека да се растопат сите состојки.

– Извадете ја чинијата од фрижидер и смесата прелијте ја со чоколадната глазура. Повторно ставете ја чинијата во фижидер и оставете ја да отстои преку ноќ за да се стегне убаво.

– Изладениот колач исечете го на парчиња и послужете го.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска