Шпанско пилешко

Од:

Вкусно кремасто јадење со бело пилешко месо …

Потребно е:
2 главици кромид
2-3 чешниња лук
6 лажици масло
100 гр рендан кашкавал
600 гр шницли од пилешко бело месо
400 гр шампињони
сол, бибер
1 лажиче кари во прав
1 лажиче сецкан сув босилек

за бешамел сосот:
1/2 л млеко
1 лажица путер
3 лажици брашно
сол, бибер

околу 100 гр кашкавал

Подготовка:
– Кромидот ситно исецкајте го на полумесечинки, а лукот изгмечете го. Шампињоните исецкајте ги на листови.

– На 4 лажици масло пропржете го кромидот и лукот. Додадете ги исечените шампињони, измешајте и динстајте на умерена температура. Пред крај зачинете со сол, бибер, босилек и кари во прав.

– Во друга тава на 2 лажици масло испржете ги од двете страни шницлите од бело месо ко претходно сте ги посипале со сол и бибер.

– За бешамел сосот растопете го путерот во еден сад на рингла, потоа додадете го брашното, промешајте брзо и почнете да го додавате млекото со постојано мешање. Варете го бешамелот додека да се згусне.

– Во подмачкана со масло тава наредете ги шницлите, преку нив сипете ја смесата од шампињони, а одозгора прелијте со бешамел сосот.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 15-20 минути.

– На крај посипете ги со крупно изрендан кашкавал и допечете ги уште 2-3 минути во исклучена рерна.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска