Рендана слатка пита

Од:

Едноставно ќе ја подготвите, а ќе ви приреди едно убаво слатко уживање …

Потребно е:
300 гр брашно
1 лажица кисело млеко
125 гр путер
100 гр шеќер
3 жолчки
1/2 кесичка прашок за пециво
на врв на нож сол

за филот:
120 гр шеќер
75 гр мелени ореви
3 белки
2 лажици мармалад од шипки

шеќер во прав, за посипување

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги брашното, сол, шеќер, прашок за пециво, жолчките, на листови исечениот путер и киселото млеко. Замесете  тесто. Замотајте го во пластична фолија и ставете го да стои во фрижидер од 30 до 40 минути.

– Округла тава со дијаметар од 24 см премачкајте го со масло и посипете со малку брашно.

– Извадете го тестото од фрижидер и поделете го на три дела. Двата дела изрендајте ги на крупно ренде на дното на тавата.

– Изматете цврст снег од белки, постепено додавајте го шеќерот и останатите состојки и матете додека да добиете хомогена смеса. Оваа смеса сипете ја преку наренданото тесто во тавата и израмнете ја со силиконска лажица.

– Одозгора изрендајте го преостанатиот дел од тестото.

– Ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40-45 минути. Проверете со чепкалка за заби дали е печена.

– Печената пита оставете ја да се изпади, исечете ја по желба, посипете ја со шеќер во прав и послужете ја.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска