Лута пица со туна

Од:

Малку понеобична пица …

Потребно е:
за тестото:
400 гр брашно
14 гр сув квасец
200 мл топла вода
4 лажици маслиново масло
1 лажиче сол
1 лажиче шеќер

за филот:
1 конзерва од 160 гр туна со пченка и црни маслинки
1 конзерва од 50 гр туна во маслиново масло со лути пиперчиња
2 лажици маслиново масло
200 гр домати пелати
2 млади кромидчиња
3 чешниња лук
1 лажиче провансалски зачин
сол, мелен црн бибер
мелена чили пиперка, во прав
2 лажичиња копар, во прав
мајчина душичка
пармезан

Подготовка:
– Во еден сад ставете го брашното и додадете ги сувиот квасец, сол, шеќер, масло и на крај водата и замесете, прво со миксер, а потоа со раце, меко и хомогено тесто.

– Од тестото формирајте топка. На тестото истурете 1 лажица маслиново масло и убаво намастете го од сите страни. Покријте го со пластична фолија и ставете го на топло место 40-45 минути да нарасне.

– Во сад на рингла загрејте 2 лажици маслиново масло, додадете ги сецканите домати, кромид и лук и пржете ги додека да омекнат, отприлика 5-6 минути. Потоа зачинете ги сол, бибер, чили во прав, мајчина душичка и со провансалскиот зачин. Садот тргнете го на страна и оставете го да се излади.

– Голема округла тава за пица со дијаметар од 45 см убаво намастете ја и ставете го тестото. Со раце полека раширете го тестото колку што е големината на тавата.

– На тестото нанесете го филот од домати, а потоа и туната од двете конзерви. Посипете со копар и рендан пармезан.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– На испечената пица може да додадете сецкан магдонос, рукола, како и уште малку рендан пармезан.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска