Венец со суво овошје

Од:

Овој сув колач е иделен да го послужите со филџан црно кафе или пак чаша ароматичен чај …

Потребно е:
130 гр растопен путер
4 јајца
150 гр шеќер
2 кесички ванилин шеќер
60 гр суво овошје
60 гр суви брусници
120 гр брашно
1 лажиче прашок за пециво
шеќер во прав, за посипување
малку путер, за премачкување

Подготовка:
– Во еден сад пенесто изматете ги јајцата со шеќерот. Постепено додадете ги и другите состојки со постојано матење.

– На крај додадете го и сувото овошје и полека измешајте со дрвена лажица.

– Округол калап за куглов со отвор во средина премачкајте го со путер и сипете ја подготвената смеса.

– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.

– Пред да го послужите посипете го со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска