Слатки шарени кифлички

Од:

Декоративни сочни залачиња од тесто …

Потребно е:
1,2 кг меко брашно
500 мл млеко
250 мл масло
20 гр свеж квасец
2 лажици шеќер
3 јајца
4 лажици какао во прав

за сирупот:
600 гр шеќер
2 кесички ванилин шеќер
600 мл вода

Подготовка:
– Во топло млеко разматете го квасецот со додавање на шеќер. Оставете го на топло место за да се активира квасецот и да надојде.

– Со миксер изматете ги јајцата, постепено додадете го маслото и на крај надојдениот квасец. Смесата поделете ја на два дела. Во едниот дел додадете 2 лажици какао.

– Брашното исто така поделете го на два дела. Замесете мазно и меко тесто. Во едниот дел додадете го остатокот од какаото. Секој дел поделете го на 4 топчиња.

– На набрашнета работна површина развлечете една црна, а потоа и една бела топка од тесто во поголем круг. Белиот круг ставете го на црниот и уште малку заедно развлечете ги со сукало за да се залепат. Кругот исечете го на 12 триаголници (видете ја сликата). Од секој триаголник формирајте кифличка. Постапката повторете ја и со останатото тесто.

Слатки шарени кифлички1

– Кифличките наредете ги во тава обложена со хартија за печење и ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути.

– Шеќерот, ванилиниот шеќер и водата сипете ја то тенџерче и ставете ги на рингла да се варат околу 5 минути. Сварениот сируп оставете го да се излади.

– Печените кифлички потопете ги во изладениот сируп,а потоа наредете ги во тава и прелијте ги со остатокот од сирупот. Од време на време превртете ги за да убаво го впијат целиот сируп.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска