Чоколадна фантазија

Од:

Како денешен десерт подгответе ја оваа кремаста чоколадна торта …

Потребно е:
230 гр путер
350 гр чоколадо за готвење
80 мл врела вода
5 јајца
280 гр шеќер во прав
80 гр брашно
1 лажица мелено кафе
200 гр мелени ореви
2 лажици ликер од чоколадо
1 лажиче прашок за пециво

за глазурата:
300 мл слатка павлака
1 лажица мед
300 гр чоколадо за готвење

250 гр слатко од вишни

Подготовка:
– Округол калап за  печење (со дијаметар 28 см) намастете го и потоа обложете го со хартија за печење.

– Во сад на рингла растопете ги путерот, шеќерот и водата. Измешајте и оставете да се излади.

– Одвоите ги белките од жолчките. Белките изматете ги во густ шлаг.

– Жолчките изматете ги со шеќерот во прав, додадете го изладеното растопено чоколадо, оревите, кафето, брашното и прашокот за пециво. Убаво изматете.

– На крај додадете ги ликерот од чоколадо и шлагот од белки и полека измешајте со дрвена лажица.

– Сипете ја смесата во калапот и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 1 час. Печеното тесто оставете го убаво да се излади, а потоа превртете го на чинија за торта.

– На повеќе места избоцкајте го со вилушка и премачкајте го со слатко од вишни.

– Во сад на рингла ставете ја слатката павлака  и медот. Загрејте ги до вриење, садот тргнете го на страна и додадете го искршеното чоколадо. Мешајте додека да се растопи чоколадото.

– Потоа полека изматете ја со миксер додека е уште врела. Оставете ја да стои на собна температура околу 30 минути за да се излади и повторно изматете ја со миксер и нанесете ја преку слаткото од вишни.

– Тортата ставете ја во фрижидер и оставете ја убаво да се излади пред да ја послужите.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска