Плетенка со суво овошје

Од:

Потребно е:
150 гр путер
800 гр брашно
50 гр шеќер во прав
200 мл млеко
25 гр свеж квасец
1 лажиче шеќер
1/2 лажиче сол
4 јајца
сок и кора од 1 лимон
1 лажица екстракт од ванила

за филот:
150 гр џем од кајсии
80 гр сув ананас
80 гр сува папаја
80 гр сув портокал

1 јајце, за премачкување
прав шеќер, за посипување

Подготовка:
– Во млако млеко издробете го квасецот, додадете го шеќерот и оставете да стаса.

– Во еден сад ставете ги брашното, шеќерот во прав, солта, јајцата, сокот и ренданата кора од лимон, екстрактот од ванила, растопениот путер и на крај стасаниот квасец. Замесете тесто кое треба да биде малку лепливо.

– Тестото покријте го со крпа и ставете го да стои на топло околу 1 час за да нарасне.

– Масата посипете ја со брашно и на него ставете го стасаното тесто. Нежно премесете го и поделете го на три дела. Покријте ги и оставете ги да стојат 20-тина минути.

– Потоа секој дел истенчете го во форма на елипса со димензии 40х20 см.

– Количината на џем поделете ја на три дела. Развлеченото тесто премачкајте го со едниот дел од џемот, а по средината нанесете го сувиот ананас сецкан на мали коцки. Замотајте го како ролат и тргнете го на страна.

– Истото направете го и со другите два дела тесто. Сега трите ролати исплетете ги како плетенка.

– Плетенката внимателно префрлете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 1 час.

– Оставете да се излади, исечете ја на парчиња и пред да ја послужите посипете ја со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска