Коцки со афион и жолт фил

Од:

Потребно е:
за бисквитните кори:
12 белки
200 гр шеќер
200 гр мелен афион
3 лажици брашно
1/2 лажиче прашок за пециво

за кремот:
12 жолчки
200 гр шеќер
5 лажици нишесте
500 мл млеко
1 маргарин или путер

за глазурата:
200 гр чоколадо за готвење
50 мл масло

Подготовка:
– Прво подгответе ги корите. Изматете ги белките во густо шне. Додадете шеќер и уште малку матете.

Коцки со афион и жолт фил1

– Потоа додадете ги афионот, брашното и прашокот за пециво и полека измешајте со дрвена лажица.

Коцки со афион и жолт фил2

– Добиената смеса поделете ја на три дела од кои ќе испечете три кори. Секој дел од смесата сипете го во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени додека малку не порумени. Истото направете го и со останатите кори.

Коцки со афион и жолт фил3

– Во меѓувреме преминете на подготовка на кремот. На пареа варете ги жолчките со шеќерот и нишестето кое претходно сте го раствориле во млеко. Мешајте постојано. Кога ќе се згуснат доволно, садот тргнете го на страна и оставете го кремот да се излади.

– Во изладениот крем додадете го убаво изматениот маргарин или путер. Со вака добиениот крем филувајте ги корите.

– Подгответе ја чоколаната глазура. Во сад на рингла на умерена температура ставете го маслото и чоколадото искршено на парчиња и со постојано мешање растопете го.

– Последната кора филувајте ја со чоколадна глазура.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска