Бела нутела

Од:

Има и такви кои со нетрпение очекуваат некој ваков специјалитет да излезе во продажба, помеѓу полиците на маркетите. Црната нутела сите ја сакаме, но за љубителите на белото чоколадо и „белото од кремот“ ова ќе биде вистинска делиција. А, тоа дека се прави брзо и лесно, уверете се и самите.

Потребно е: 
4 полни лажици пропржени и мелени бадеми
100 гр бело чоколадо, рендано
100 мл слатка хопла
90 гр путер, несолен
1 лажица мед
1 лажица џем од кајсии (по желба)

Подготовка: 
– Прво, бадемите бланширајте ги во врела вода, излупете ги, исушете ги со кујнска крпа и пропржете ги на тефлонско тавче колку да фатат боја. Пржените бадеми сомелете ги.

– Хоплата ставете ја во тенџерче. Кога ќе почне да се загрева и да има меурчиња од страните, ставете ја изрендата чоколада, со постојано мешawe.

– Кога ќе се растопи чоколадото, ставете го путерот исечкан на коцки и мешајте убаво се додека сите состојки се соединат.

– На крај, додадете ги мелените бадеми, медот и џемот од кајсии.

– Кремот ставете го во тегла и оладете го пред да го сервирате.

– Чувајте го во фрижидер.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска