Неодолива овошна торта

Од:

Кремаста, вкусна, освежителна …

Потребно е:
за бисквитното тесто:
5 јајца
70 гр шеќер
60 гр мелени ореви
50 гр пченично остро брашно
2 лажичиња прашок за пециво
4 белки
прстофат сол
1 лажица шеќер

прелив за бисквитното тесто:
100 мл млеко
2 лажици рум

за првиот крем:
200 гр јагоди
2 кесички прелив за торта (Долчела)
80 гр шеќер
500 мл вода
неколку капки екстракт од јагода

за вториот крем:
500 мл слатка павлака за шлаг
5 кесички ванилин шеќер
200 гр крем сирење
200 мл течен овошен јогурт од јагода
неколку капки екстракт од рум
1 кесичка желатин
5 лажици вода

за украсување:
јагоди
мали чоколадни јајца

ovosnaTorta1

Подготовка:
– Прво подгответе го бисквитното тесто. Во еден сад убаво изматете ги јајцата и шеќерот. Потоа додадете ги мелените ореви, брашното и прашокот за пециво.

– Во друг сад ставете ги белките, прстофат сол и шеќерот и убаво изматете да добиете густо шне.

– Изматените белки додадете ги во смесата со јајца и брашно и полека измешајте со дрвена лажица.

– Вака добиената смеса сипете ја во тава (32х22 см) претходно обложена со хартија за печење и ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 25-30 минути. Изладеното бисквитно тесто исечете го на половина по должина така што ќе добиете две кори.

– Во чинија за сервирање најодоздола ставете проѕирна пластична фолија и ставете ја првата кора.

– Измешајте ги млекото и румот и со половина од течноста искапете ја првата кора.

– Сега распоредете ги јагодите исецкани на листови.

– За првиот крем содржината на кесичката за прелив за торти помешајте ја со шеќерот и 6 лажици ладна вода. Преостанатата вода загрејте ја до вриење, тргнете ја од рингла и сипете ја горната смеса. Повторно смесата загрејте ја до вриење, па оставете ја да се излади, а потоа додадете го екстрактот од јагода во неа. Прелијте ја преку јагодите и оставете да се излади 15-30 минути.

– За вториот крем, слатката павлака изматете ја во густ шлаг. Во шлагот измешајте го ванилиниот шеќер, крем сирењето, овошниот јогурт и румот.

– Желатинот помешајте го со вода и оставете го да набабри 10-тина минути. Мешавината загрејте ја за да се растопи, тргнете ја на страна и додадете 1 лажица од првиот крем. Измешајте убаво.

– Така подготвениот желатин помешајте го во вториот крем и веднаш нанесете го на колачот.

– Одозгора ставете ја втората кора и натопете ја со преливот од млеко и рум.

– Тортата оставете ја неколку часа убаво да се излади во фрижидер.

– На крај тортата прекријте ја со глазура од бела чоколадо, а потоа со глазура од темно чоколадо.

Би можело да ве интересира

По пауза од еден ден, повторно се издаваат електорнските рецепти, прекината била врската меѓу „Мој термин“ и Фондот за здравство

Индиски специјалитет: Приготвување компири во песок

Ана Ололовска

Торта „Чоколадно срце“ со три вида чоколадо

Ана Ололовска

Пилешко на кинески начин со зеленчук и нудли

Ана Ололовска

Чоколаден колач со вкус на ментол

Ана Ололовска

Чорба од целер со кнедли

Ана Ололовска